Chantal Berga

master sportfysiotherapie | manueel therapeut | specialist en liefhebber op het gebied van hardlopen

In 2005 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. In de eerste vijf jaar van mijn loopbaan was ik werkzaam in een praktijk in Zwitserland waar ik kennis maakte met de combinatie van manuele therapie en sportrevalidatie. Deze combinatie sprak me erg aan. Als manueel therapeut het lijf beoordelen tot in de kleinste details en daarnaast als sportfysiotherapeut werken aan het hervatten van alledaagse en sportactiviteiten. In de jaren erna volgde ik beide studies en sloot deze succesvol af.

Chantal Berga fysio fysiotherapeut Amerongen manueel therapeut sportfysiotherapeut

Het uitoefenen van mijn vak werd door de jaren heen alleen maar leuker. Als manueel therapeut ben ik opgeleid volgens het Maitland concept. Een methode waarin klinisch redeneren en het bepalen van behandelbare grootheden, lokaal en in de keten, centraal staan. Ik maakte kennis met o.a. Dry Needling, een methode die ik veelvuldig toepas ter aanvulling op het behandelproces. Ook de visie met betrekking tot Kinetic Control (controle van de keten) van o.a. Mottram en Comerford en de ideeën van Frans Bosch hebben mijn werkzaamheden sterk beïnvloed.

Sporten is altijd één van mijn passies geweest. In mijn jeugd schaatste ik wedstrijden en bracht ik vele uren op de racefiets door. In 2014 maakte ik kennis met de triatlonsport. De afgelopen jaren nam ik deel in competities op het hoogste landelijke niveau. Uit mijn passie voor deze sport ontwikkelde ik een interesse voor looptechniek en loopblessures. Mijn ontwikkeling als atlete leverden me veel inzichten op, die ik toepas in mijn werk als fysiotherapeut. Vanuit deze liefde voor hardlopen is Loopfit ontstaan. Bij Loopfit werk ik met mensen naar een efficiënte looptechniek om sneller en blessurevrij te kunnen hardlopen. Hier vindt u meer over informatie over Loopfit

Een ander gebied dat mijn interesse heeft is de behandeling van chronische klachten. Pijn is een complex en uiterst interessant thema. De afgelopen jaren heb ik diverse scholingen gedaan op dit gebied. De cognitieve aanpak bij chronische nek- en rugklachten (van O’Sullivan) hebben mijn behandelingen sterk beïnvloed. Deze recente visie op lage rugklachten vraagt een compleet andere denkwijze en aanpak van zowel therapeut als patiënt. Centraal staat de multifactoriële aanpak, die verder gaat dan alleen het lichaam en zijn spieren, pezen en gewrichten.

Chantal Berga In vorm fysio fysiotherapie Amerongen praktijk

Naast mijn reguliere werk als fysiotherapeut heb ik de afgelopen jaren verschillende lezingen en workshops verzorgd op het gebied van hardlopen (KNAU Looptrainersdag en Inspiratiedag voor hardlooptrainers, Capgemini) en bewegen op de werkvloer (Matell, Hairmade). Ik beleef er veel plezier aan een beeld te krijgen van heersende ideeën en overtuigingen en deze door kennisoverdracht op interactieve wijze nieuw te vormen. Dit vormt een leuke afwisseling met de dagelijkse praktijk.